„Już się jesień rozminęła z latem
Przyszła pora na kolacje pstrokate
Synowie i córki!
Siekacie ogórki
Selery i pory,
Marchew, pomidory
W drobniutką kratkę
Zrobimy sałatkę”.
Jesień w swoim koszu niesie bogactwo naszych pól, ogrodów i lasów. Uczniowie drugiej klasy doskonale wiedzą, że warzywa i owoce są źródłem witamin, których bardzo potrzebuje każdy człowiek.
Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców postanowiliśmy z uczniami samodzielnie wykonać surówkę warzywną. 30 października 2017 roku wszyscy zaopatrzeni w deskę do krojenia, nożyk, tarkę oraz fartuch, przystąpiliśmy do czynności higienicznych, a następnie zapoznaliśmy się zasadami bezpiecznego używania przyniesionych przyborów. I wreszcie nadszedł czas obierania,krojenia surowych warzyw i trzeba przyznać, że sprawiało nam to troszkę kłopotów ale wszyscy sobie poradzili.
Samodzielne przygotowanie surówki sprawiło uczniom wiele satysfakcji.
Na koniec gotowe surówki nałożyliśmy na talerze i zjedliśmy je w trakcie obiadu do ziemniaczków i gulaszu.