Już się jesień rozminęła z latem

Przyszła pora na kolacje pstrokate

Synowie i córki!

Siekacie ogórki

Selery i pory,

                                      Marchew, pomidory

                                    W drobniutką kratkę

                                    Zrobimy sałatkę”.

     Jesień w swoim koszu niesie bogactwo naszych pól, ogrodów i lasów. Uczniowie drugiej klasy doskonale wiedzą, że warzywa i owoce są źródłem witamin, których bardzo potrzebuje każdy człowiek.

Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców postanowiliśmy z uczniami samodzielnie wykonać surówkę warzywną. 30 października 2017 roku wszyscy zaopatrzeni w deskę do krojenia, nożyk, tarkę oraz fartuch, przystąpiliśmy do czynności higienicznych, a następnie zapoznaliśmy się zasadami bezpiecznego używania przyniesionych przyborów. I wreszcie nadszedł czas obierania,krojenia surowych warzyw i trzeba przyznać, że sprawiało nam to troszkę kłopotów ale wszyscy sobie poradzili.

Samodzielne przygotowanie surówki sprawiło uczniom wiele satysfakcji.

Na koniec gotowe surówki nałożyliśmy na talerze i zjedliśmy je w trakcie obiadu do ziemniaczków i gulaszu.

Zdjęcia